تحول به طعم کیک
شما وقتی کسب و کارتان دچار مشکل میشود چکار میکنید؟ در کافه آنسو ما برای فروش یکی از محصولاتمان به مشکلی برخوردیم و تصمیم گرفتیم برای حل آن از یک مشاوره مدیریتی استفاده کنیم. این رویداد تبدیل به تجربهای ارزشمند شد که میخواهیم اینجا درباره آن برایتان بگوییم.
کشف بحران
کافه آنسو از ابتدای فعالیت خود از مشاورههای شرکت همورا برای بهبود امور و ارتقای سیستمهایش استفاده میکرد. به همین دلیل همورا آمار فروش انواع محصولات کافه را مورد ارزیابی و تحلیل قرار میداد. در زمستان سال گذشته همورا به ما اطلاع داد که فروش کیکهای کافه کاهش پیدا کرده و نسبت به سالهای گذشته تقریبا به نصف رسیده. کیک یکی از مهمترین محصولات کافههاست و فروش آنها به دلایلی از جمله، سود عملیاتی خوب، کم بودن هزینههای سربار، عدم نیاز به آموزشهای پیچیده برای سرو و وجود تأمین کنندگان با شرایط مناسب بسیار اهمیت دارد. اما فروش کیکهای ما به وضعیت خطرناکی رسیده بود و باید راه حلی برای بهبود شرایط پیدا میکردیم.
انتخاب راهحل
پس از کشف بحران زمان انتخاب راهحل رسیده بود. آقای بهنام اسلمی از شرکت همورا این معضل را با مدیر کافه، خانم فاطمه حسینی در میان گذاشتند. پس از برگزاری جلسه و بررسی راهحلها روشی برای حل مشکل انتخاب شد که نیاز به مشارکت و همراهی افراد دیگر داشت. در این روش باید کمیتهای تشکیل داده میشد و افرادی خارج از کافه به آن دعوت میشدند.
تشکیل کمیته تحول مشارکتی
برای تغییرات گاهی لازم است افرادی خارج از کسب و کارتان به شما نگاه کنند و از دیدگاه خودشان مسائل را تحلیل کنند. کمیته تحول مشارکتی درواقع فرصتی است برای آنکه از نظرات و ایدههای افراد دیگر استفاده کنیم. با همین ایده از چند نفر از دوستان کافه برای بررسی و حل مشکل دعوت شد. برای آنکه کمیته زودتر نتیجه بگیرد بهتر بود افرادی که دعوت میشوند دارای شرایط زیر باشند:
- با شرایط و محدودیتهای کافه آشنایی کامل داشته باشند.
- خلاق باشند.
- تجربه کار در کافه آنسو یا کافههای مشابه را داشته باشند.
- از مشتریان دائمی کافه باشند و بیشتر اقلام ارائه شده در کافه را پیش از این تست کرده باشند.
- قابل اطمینان باشند، تا در صورت ارائه آمارها و یا درمیان گذاشتن مسائل محرمانه برای سازمان مشکلی ایجاد نگردد.
ما از بین دوستانمان، خانمها غزال محب اهری، صبا عبدلوند، نیوشا امینیان و از آقایان آرازبکایی را به جلسهای در یکی از روزهای بارانی ماه بهمن دعوت کردیم.
جلسه اول: تحلیل بحران
در جلسه اول ما برای دوستانمان که حالا اعضای کمیته شده بودند، از اهمیت و چرایی تشکیل این کمیته گفتیم. اینکه فروش کیکها دچار چه مشکلی شده و چرا میخواهیم از این بحران عبور کنیم. بعد از حرفهای ما، گفتگو درباره علل احتمالی بروز این مشکل آغاز شد. دوستانمان نظرات گوناگونی داشتند و درباره موضوعات مختلفی صحبت میکردند. برای آنکه جلسه نظم بیشتری بگیرد قرار شد تمام نظرات مرتبط با مشکل روی کاغذ آورده شود. با انجام این کار لیستی به شرح زیر آماده شد که کمیته احتمال میداد عدم فروش کیکها به یک یا چند مورد زیر مربوط میشود.
- تنوع محصول
- شکل ظاهری و مقدار هر اسلایس
- طعم کیکها
- تازگی و مواد اولیه به کاررفته در پخت کیکها
- قیمت
- شیوه ارائه و سرو
- شیوه تأمین
- شیوه تبلیغ و منو
در حین تهیه لیست کافه تصمیم گرفت با کیکهایش از اعضای کمیته پذیرایی کند. انجام این کار کمک کرد تا برخی از احتمالات موجود درباره عدم فروش کیکها رد شود و برخی دلایل با قوت بیشتری باقی بمانند و زاویههای دیگری هم از آنها کشف شود. با امتحان کردن کیکها کمیته دریافت، کیکهای کافه مشکلی در طعم، تازگی مواد و قیمت ندارد. اما میتواند به تنوع، شیوه سرو، شیوه تامین و تبلیغات به شکل جدیدی نگاه کند. پس با در نظر گرفتن این موارد کمیته به ترتیب درباره مشکلات و راهحلها گفتگو کرد.
1- تنوع
کیک از جمله محصولاتی است که تنوع بخشیدن به آن بسیار به خلاقیت و ذوق فردی که آنرا سرو میکند بستگی دارد. کمیته هم برای اینکه بتوان این تنوع بخشی را به سادهترین شکل انجام داد چند پیشنهاد داشت.
1-1- یک اسکوپ بستنی وانیلی در کنار برخی از کیکها سرو شود.
1-2- از تأمینکننده درخواست شود تا دو نوع کیک دیگر هم برای کافه بپزد. در بین انواع کیکها، کیک رژیمی و کیک رد ولوت بیشتر مورد استقبال اعضای جلسه قرار گرفت و قرار شد خیلی زود این کیکها به منو اضافه شوند.
1-3- تزئینات برخی از کیکها مورد بازبینی قرار بگیرد. برای مثال چیزهای ساده و در دسترسی مانند ترافلهای رنگی و یا دارچین، توسط اعضای کمیته پیشنهاد شد.
2- شرایط منو
جایگاه قرار گیری کیکها در منو بسیار حائز اهمیت بود. محصولات کافه متنوع بود و به نظر کمیته این باعث میشد تا کیکها از دید مشتری مخفی بمانند. پس از همفکری موارد زیر به عنوان اصلاحات در منو پیشنهاد داده شد.
2-1- کیکها در جای بهتری از منو قرار بگیرند.
2-2- با توجه به اینکه تمام کیکهای کافه خانگی بودند، حتما به این مورد اشاره شود.
2-3- عکس واقعی کیکها در منو گذاشته شود تا مشتریان بهتر بتوانند تصمیم بگیرند. در ادامه تصویر منوی جدید که شامل عکسهایی از کیکهای کافه است را آوردهایم.
2-4- در سایت کافه تولید محتواهایی برای بازشناساندن کیکها پیشنهاد شد. برای همین منظور صفحات، «خانمی مرموز با کیکهای خونگی» و «داستان جلسه سری نجات کیکها» ایجاد شدند.
2-5- کیکهایی که نام آنها دارای پیشوند یا پسوند بود در منو با نام کامل آورده شدند.
3- شیوه تأمین و شرایط نگهداری کیکها
برای نگهداری کیکها در کافه، یخچالهایی مخصوص بهنام «شو کیک» وجود دارد. اما کافه به دلیل محدودیتهای فضایی و مالی نمیتوانست از این یخچالها استفاده کند. این کمبود فضا باعث شد تا برای نگهداری کیکها کمیته به راههای دیگری فکر کند و چیزهای دیگر را مورد بررسی قرار بدهد.
3-1- اولین ایده تغییر چیدمان یخچال و تغییر ظرفهای نگهداری مواد غذایی داخل آن بود. برای مثال ظرفهای دایره شکل جای بیشتری نسبت به ظرفهای مربعی یا مستطیلی میگرفتند. کمیته پیشنهاد داد که کافه یکبار دیگر یخچال را بچیند، لوازم غیر ضروری را از آن خارج کند و در صورت امکان ظرفهایی با شکل مناسب تهیه کند.
3-2- برای آنکه کافه به مشکل تأمین برنخورد، کمیته پیشنهاد داد که وقتی تعداد اسلایسهای هر کیک به نصف به علاوه یک میرسد، کیک جایگزین سفارش داده شود. در این صورت امکان نبودن کیکها در زمان سفارش مشتری کاهش مییافت.
4- شیوه سرو و تبلیغات
دیگر تمام چیزهایی که مربوط به پشت صحنه کیکها بود مورد بررسی قرار گرفت و وقت آن رسیده بود که محصول به دست مشتری برسد. شیوه سرو از گرفتن سفارش شروع میشد و تا جایی که سفارش از میز کافه جمع میشد ادامه داشت.در حین بررسیها ما دریافتیم که گذاشتن چاقو و چنگال کنار کیکها یا روی میز، کنار بشقاب کیک، میتواند یک مشکل در سرو باشد. پس با کمک اعضای کمیته ایدههای دیگر را بررسی کردیم.
ضمنا تصمیم گرفتیم به پرسنل هم درباره علت و چرایی پرداختن به فروش کیکها توضیح دهیم. برای آنکه مشکل چاقو و چنگال حل شود کمیته با بررسی چند راهحل یک پیشنهاد داد. جعبههای کوچک چوبی ساخته شود، چاقو و چنگال در آن قرار بگیرند و جدا از بشقاب کیک سرو شوند.
برای تبلیغات با نظر مدیر کافه برگزاری یک جشنواره برای فروش کیکها تصویب شد و قرار شد در آن جشنواره برگههای نظرسنجی بین مشتریان توزیع شود تا آنها نظراتشان را درباره تغییرات بگویند و اگر ایدهای هم دارند با کافه آن را در میان بگذارند. از سمت دیگر هم همورا تصمیم گرفت برای کافه ایمیل مارکتینگ ارسال کند و ضمن اطلاع درباره جشنواره محصولات جدید را هم معرفی کند.
جلسه دوم: برداشت محصولی بهنام موفقیت
چند روز بعد جلسه دوم کمیته درحالی برگزار شد که کافه امور زیر را انجام داده و جشنواره فروش کیکها هم آغاز شده بود.
- منوهای جدید با تصاویر کیکها چاپ شده بود.
- جعبههای کوچک چوبی برای قرار دادن چاقو و چنگال ساخته شده بود.
- یخچال کافه منظم شده بود و توانسته بود کیکهای جدید را هم جا بدهد.
- دو کیک رد ولوت و رژیمی به منوی کیکها اضافه شدند.
اعضای کمیته هم در جلسه دوم برگههای نظر سنجی را مطالعه کردند و دربیاره نکاتی که در آنها اشاره شده بود گفتگوهایی را انجام دادند.
با اتمام جلسات و گذشت یک ماه، همورا باز هم فروش محصولات از جمله کیکهای کافه را مورد سنجش قرار داد. این بررسیها نشان داد که نه تنها فروش کیکها به شرایط خوب بازگشته بلکه جز محصولات پر فروش هم شده. ما درباره این رویداد و جلساتی که برگزار شد بهصورت جامعتری در سایت همورا مطلبی را تحت عنوان «تجربه حل بحران «کیک» به شیوه تحول مشارکتی» گذاشتهایم. اگر دوست دارید بیشتر درباره این موضوع بدانید، از شما دعوت میکنیم این مطلب را هم مطالعه کنید.
1396/03/03, 09:39مه روشن میان اختران پنهان نمیماند، میان شاخههای گل مشو پنهان که پیدایی
© 2025 AnsooCafe All rights reserved.